Tekoälyn käyttö lisääntyy koko ajan ja sitä valjastetaan jatkuvasti uusiin käyttötarkoituksiin. Tekoälyä on mahdollista hyötykäyttää monenlaisiin tarkoituksiin, mutta tällä sivulla käsittelemme sitä netin käytön suhteen. Tutkimme, millaisia vaikutuksia tekoälyllä on tällä hetkellä ja mietimme samalla myös tulevaisuutta.
Tekoäly voi ajatuksena olla monelle tuttu. Monelle tekoälystä tulee ensimmäisenä mieleen chatbotit, joilta voi kysyä kysymyksiä, mutta tekoäly pystyy moneen muuhunkin. Se pystyy suorittamaan monimutkaisia matemaattisia laskutoimituksia paljon nopeammin kuin ihminen. Se pystyy koodaamaan pitkääkin koodia erilaisille verkkosivustoille ja tekemään tarkkoja analyysejä.
Tekoälyllä personoituja netin käyttökokemuksia
Olet todennäköisesti joskus törmännyt netissä mainokseen tai sisältöön, joka ei kosketa sinua millään lailla ja olet samantien skrollannut pois. Tällöin mainonta ei ole niinsanotusti osunut kohteeseen ja mainonta on suhteesi ollut periaatteessa turhaa. Parasta olisi, jos mainonta kohdentuisi juuri oikeille henkilöille. Näin kysyntä ja tarjonta kohtaavat.
Tekoälyä pystytään hyödyntämään mainonnan kohdentamisessa. Tekoäly voi luoda algoritmeja, joilla pystytään kohdentamaan tietynlaista sisältöä tietyille netin käyttäjille. Myös hakukonetuloksia on mahdollista parantaa entisestään. Asiakkaille on siis mahdollista luoda entistä parempia netin käyttökokemuksia. Jos hakusessa on vaikkapa kasino ilman rekisteröintiä, tekoäly pystyy havaitsemaan tämän nopeasti ja tarjota kyseisiä vaihtoehtoja.
Chatbotit on yksi aluevaltaus, jossa tekoälyä voidaan hyödyntää tehokkaasti ja hyödyllisesti. Asiakaspalvelutilanteissa tulee tilanteita, joissa botti osaa vastata asiakkaan kysymykseen hyvin. Usein on kuitenkin järjestetty niin, että botti ohjaa asiakkaan keskustelemaan oikean asiakaspalvelijan kanssa, mikäli botti ei osannut auttaa. Chatbotti tuo palvelun asiakkaalle, vaikka asiakaspalvelussa olisikin muuten jonoa.
Äänikomentojen käyttäminen on ollut olemassa jo pidempään, mutta niidenkin käyttö on yleistymään päin. Älykkäitä avustajia käytetään entistä enemmän eri toimintoihin.
Tekoälyn luoma sisältö
Tämä on paljon puhuttava aihe. Tekoälyllä pystyy nykyään luomaan kaikenlaista sisältöä sekä koodia, jolla saa rakennettua itselleen toimivat nettisivut. Tekoälyä pystyy kuitenkin käyttämään monella tavalla. Sillä voi luoda sisältöä joko kokonaisuudessaan tai vain osittain. Tekoälyn kanssa on kuitenkin aina hyvä muistaa, että lopputulos on hyvä tarkistaa ihmisen toimesta.
Tekoäly on ehkä älykäs. Ehkä älykkäämpi kuin ihminen, mutta se ei silti pysty ajattelemaan kuin ihminen. Se ei pysty käsittämään tiettyjä tunteita tai aistituntemuksia, jonka vuoksi se ei pysty täysin samaan kuin ihminen.
Tekoäly on hyvä työkalu, mutta sen varaan ei ehkä ainakaan tällä hetkellä kannata täysin tukeutua. Tekoäly vaikuttaa netissä tällä hetkellä ehkä vain pienessä mittakaavassa ja suurimman osan sisällöstä luo edelleen ihminen. Sen käyttö kuitenkin yleistyy koko ajan.
Luodessa sisältöä nettisivuille ylläpitäjän tulisi kiinnittää huomiota kunnolliseen SEO-optimointiin, jolla varmistetaan, että sivu näkyy netin hakutuloksissa. Tekoäly pystyy tekemään eri aihealueista tarkkoja SEO-analyysejä, joiden avulla tarkat avainsanat on helppo valita omalle sivustolle. Kun käytössä on oikeat avainsanat, näkyvyys on parempi ja vierailijat löytävät sivuston. SEO-optimointi saattaa joissain tapauksissa olla ihmiselle hankala prosessi, mutta tekoäly pystyy tekemään tämän ajatustyön ihmisen puolesta.
Tekoäly ja tulevaisuuden näkymät
Tekoäly on jo nyt osoittanut hyödyllisyytensä ja mahdollisuutensa personoimisen parantamisessa. Voimme todennäköisesti odottaa tekoälyn kehittymistä edelleen tulevaisuudessa.
Tällä hetkellä voimme varata ajan esimerkiksi terveyden- tai kauneudenhuoltoon. Tekoälyä voitaisiin mahdollisesti käyttää tulevaisuudessa näiden palvelujen parantamiseksi. Teknologiaa voisi hyödyntää esimerkiksi asiakkaan tarpeiden analysointiin, jonka seurauksena asiakkaan on mahdollista saada oikeanlaista palvelua entistä tehokkaammin ja kohdistetummin.
Virtuaalitodellisuus on asia, joka yhdistettynä tekoälyyn voisi tarjota mahdollisuuden entistä immersiivisempään kokemukseen. Virttuaalitodellisuutta voidaan hyödyntää monilla aloilla ja VR-palveluissa voitaisiin mahdollisesti hyödyntää myös tekoälyavustajaa.
Netin käytön suhteen täytyy aina ottaa huomioon tietoturvallisuus ja eettiset kysymykset. Jos tietoturvaa hoidettaisiin tekoälyn avulla, tulisi samalla varmistaa, että protokollissa noudatettaisiin aina ehdottomasti voimassaolevia, tiukkoja turvallisuusstandardeja.
Tällä hetkellä vaikuttaa, että tekoälyä ei yksinään voi käyttää mihin tahansa, vaan tulisi suorittaa harkintaa sen suhteen, paljonko ihmisen panostusta vaaditaan tekoälyn oheen. Vain tulevaisuus näyttää, mihin kaikkeen AI tullaan vielä valjastamaan.
Pystymme jo tässä vaiheessa näkemään tekoälyn vaikutuksen Internetiin. Ympäri nettiä näemme erilaisia AI:n luomia kuvia, videoita tai tekstejä ja tämä saattaa lisääntyä tulevaisuudessa. Täytyykö ihmisen olla tulevaisuudessa tarkempi siitä, että näetty sisältö on aitoa? Tämä saattaa olla mahdollista. Joka tapauksessa, oikein käytettynä tekoäly on tehokas työkalu.