Liian hidas netti saa melkein raivon partaalle, varsinkin mikäli maksat enemmän nopeammasta liittymästä. Netti nopeustesti on näppärä ja hyvä keino mitata nettiyhteys kotikoneella ja yrityksissä. Testi kertoo, toimiiko yhteytesi kuten on luvattu sen toimivan ja onko se tarpeeksi nopea.
Operaattorit kauppaavat liittymiä nopeuden mukaan, mutta aina yhteys ei kuitenkaan ole sitä mitä on luvattu. Näin ollen on hyvä testata palvelun laatu säännöllisesti, jotta ei tule maksettua turhasta. Nopea nettiyhteys ja ettei se pätki on ykköskriteerejä työskentelyyn koneella. Kotona taas vaikkapa Netflixin tai Youtube videoiden pitää toimia ilman jumittamista.
Nopeustestillä voi selvittää vaivattomasti nettiyhteyden nopeuden. Latausnopeus ilmoittaa laitteen vastaanottamisen nopeuden. Lähetysnopeus kertoo laitteen lähettämän tiedon nopeuden. Nettinopeus saattaa vaihdella suurestikin ilmoitetun vaihteluvälin puitteissa. Tähän vaikuttavat monet asiat, kuten kiinteistön verkon kunto, modeemin sekä tietokoneen suorituskyky, langattoman yhteyden käyttö ja kuinka paljon nettiä käyttävät laitteet ja ohjelmat aiheuttavat kuormitusta.
Ennen nopeustestiä huomioitava 6 seikkaa
Jotta nopeustestin tuloksesta saadaan mahdollisimman luotettava, tulee huomioida kuusi asiaa ennen testin tekemistä.
- Sulje sovellukset, jotka kuluttavat paljon dataa, esimerkiksi suoratoistopalvelut tai Teams
- Kytke laite reitittimeen verkkokaapelilla
- Tarkista, onko samaan verkkoon kytketty muita laitteita, kuten puhelin, älylaitteet, tietokone
- VPN voi hidastaa yhteyttä, joten sulje se
- Tee testi eri vuorokaudenaikoina ja viikonpäivinä useampaan kertaan. Keskiarvon avulla saa paremmin nopeuden selville
- Tee testi myös monessa eri huoneessa. Monesti parhain kuuluvuus on ikkunan lähellä
Kun netti nopeustesti on tehty kerran, sen voi tehdä uudelleen muutaman tunnin taikka parin päivän päästä. Näille mittauksille voi laskea keskiarvon netin nopeudelle. Mikäli usean testauksen jälkeen tuntuu siltä että netin nopeus vieläkin poikkeaa sopimukseen kirjatusta arvosta, saattaa olla hyvä idea vaihtaa kokonaan uuteen liittymään.
Mitä nopeustestin tulos kertoo?
Download Speed eli latausnopeus kertoo miten nopeasti data (ääni, video, ladattava tiedosto) siirtyy palvelimilta omaan laitteeseen. Tiedonsiirtonopeuden yksikkö nopeustestissä on Mbps eli megabittiä sekunnissa. Latausnopeuden teoreettinen maksimi määrittyy käytetyn teknologian perusteella (ADSL, valokuitu, 4G, 5G tai langattoman WLAN verkon taajuus). Kuitenkin liittymän todellinen nopeus on käytännössä aina alhaisempi. Ohjeelliset vaihteluvälit voi tarkistaa operaattoreiden sivustoilta.
Upload Speed eli lähetysnopeus kertoo datan siirtymisestä toiseen suuntaan, eli kännykältä, tabletilta tai tietokoneelta internetiin. Lähetysnopeus on yleensä ollut liittymissä alhaisempi kuin latausnopeus. Tämä on tullut merkittävämmäksi mm. etätyöhön kuuluvien videoneuvotteluiden ja striimauksen suosion kasvun myötä.
Ping eli viive/latenssi mittaa laitteen saavutettavuuden tietoverkossa. Nopeustestin Ping-lukema ilmoitetaan millisekunneissa ja se on mittari tiedonsiirron viiveelle. Mahdollisimman pieni viive on tärkeää erityisesti online-palaamista harrastaville. Jos ping on korkea, peli ”lagaa”.
Jitter eli ”värinä” on vaihtelu tiedonsiirron viiveessä. Jos jitter-arvo on suurempi, se tarkoittaa että ping vaihtelee enemmän keskiarvon ympärillä. Tämä voi vaikuttaa pelaamiseen, striimaukseen ja esimerkiksi VoIP-puheluiden äänenlaatuun.
Miten nopea netin pitäisi olla?
Netin nopeus määrittyy pääsääntöisesti käytössä olevien yhteysmenetelmien kautta. Tällaisia ovat esimerkiksi ADSL, valokuitu, 3G, 4G, 5G ja langaton verkko. Edellä mainituista valokuitu on se, joka voi tarjota kaikkein parhaan nopeuden.
Kun on hankkimassa liittymää, on hyvä huomioida, että operaattorit voivat myydä tavallisen verkkoyhteyden valokuituna. Kannattaa siis olla tarkkana ostoksilla, varsinkin kun monet liittymät ovat määräaikaisia.
Nettinopeudet voidaan jakaa seuraavasti:
- 2-10 mbs sopii peruskäyttäjälle, joka ei lataile tiedostoja koneelle tai verkkoon. Tämä nopeus riittää suoratoistopalveluiden ja striimien käytön. Osakkeitakin voi ostaa tällaisella nopeudella vallan hyvin.
- 10-20 mbs soveltuu netin selaamiseen eikä monella olekaan tarvetta tällaisille nopeuksille. Pelaajilla on käytössään tähän haarukkaan sopivia nopeuksia. Nopeudet voivat nykyään olla parhaimmillaan jopa 600 mbs.
Millainen netti on hyvä älypuhelimelle?
Se miten korkealaatuista kuvaa älypuhelimella voi katsoa, riippuu paljon yhteyden nopeudesta. Yksiselitteistä vastausta ei siis ole, vaan se riippuu paljon siitä, miten itse käyttää nettiä. Nykyään halvimpaan mobiililaajakaistaan kuuluu yleensä operaattorista riippumatta 50 Mbit/s (maksiminopeus) 4G verkossa.
Mikäli käyttää nettiä tiedon hakuun ja vaikkapa radion kuunteluun Yle Areenasta, riittää hyvin 50 Mbit/s mobiililaajakaista. Jos taas haluaa katsoa kännykästä tai tabletista myös videoita (YouTube, Netflix), tähän tarvitaan noin 5–7 Mbit/s nopeus. Halvin 50 Mbit/s mobiililaajakaista soveltuu tähän siis vallan hyvin. Nopean netin ansiosta myös pelaaminen on nopeaa ja nopeat kasinot mahdollistavat pelaamisen ilman rekisteröitymistä.